Daha Fazla Satış Nasıl Yapılır?
Eğer satışlarınızda problem yaşıyorsanız bunun iki kök nedeni vardır. Ya yeterince satış fırsatı üretemiyorsunuzdur ya da satış sürecini iyi yönetemiyorsunuzdur. Devamını Oku
Renkler kişilerin direkt olarak duygusal yönüne hitap eder. Öğrenme ve zihinde kalıcı olma güdüsü de renklerle hareketlenir. Bu yüzden her markanın renkler yardımıyla vurgulamak istediği birçok özelliği vardır. Markalar bu renkler aracılığıyla akılda kalmak ister. Bu isteği günümüzde birçok marka başarmış ve seçtiği doğru renkleri, kimlikleri haline getirmişlerdir.
Her renk insan psikolojisi üzerinde farklı etkiler bırakır. Markalar da kendi kimliklerini göz önünde bulundurarak bir renk seçerler ve müşterilerin satın alma süreçlerini kendi lehlerine yönetmek için bu rengi ya da renkleri pazarlama kampanyalarında kullanırlar.
Her kurumsal markanın kendine ait bir ya da birkaç rengi olması bu yüzden önemli bir stratejidir. Markalar bu renkleri logolarında, web sitelerinde, sosyal medyalarında veya ambalajlarında kullanarak markayla renkleri bütünleştirir ve markanın kimliğini daha net yansıtır.
Yapılan bir araştırmaya göre insanların %60’ının yalnızca renge dayanan bir mesaja ilgi duyarak karar verdiği ve yine etkin kullanılan bir rengin, marka bilinirliğini %80’e kadar artırabildiği kanıtlanmıştır. Hepimiz Samsung, Coca Cola, Shell veya Youtube gibi markaların renklerini biliyoruz. Peki kullanılan bu renklerle markalar bizi nasıl etkilemek istiyor?
#macera #enerji #iştah #aksiyon #kan #aşk #tehlike #heyecan #tutku
Kırmızı dikkat çekicidir. Hipofiz bezini devreye sokar ve bu bez, kan basıncını artırdığından insanların acıkmasına sebep olur. Kırmızı bu yüzden yaygın olarak yiyecek ve içecek markaları tarafından tercih edilir. Örneğin McDonald’s logosundaki kırmızı renk iştahı temsil ederken sarı renk çocuklarla olan bağı ve mutluluk duygusunu simgeler. Coca-Cola kimliği de enerjik ve heyecanlıdır yani marka rengi, marka kişiliğini yansıtmıştır.
Kırmızının yoğun kullanıldığı markalar McDonald’s, Coca-Cola, CNN, KFC, TLC, Lay’s, Avis, Virgin ve Netflix gibi hemen hemen hepimizin bildiği büyük markalardır.
Sarı, gün ışığı hissi vererek içimizi ısıtır ama aynı zamanda uyarı mesajı da verebilir. Dikkat çekmek, mutluluk ve sıcaklık hissi yaratmak isteyen markalar genelde sarı rengini tercih eder.
Metro, Shell, Subway, Lay’s, CAT, Renault, Hertz ve Snapchat sarı rengini seçen markalara örnek gösterilebilir.
#başarı #güven #dinginlik #dürüstlük #resmiyet #otorite #sadakat #güç #konfor
Markaların en popüler rengi mavidir. Sebebi güven ve başarı duygularını fazla bulundururken ayrıca dinginlik ve huzur hissi vermesidir. Mavi en fazla banka ve finans sektörlerinde kullanılır. Bunun sebebi güven duymamızı destekleyen bir renk olmasıdır.
Zuckerberg “Mavi benim için zengin bir renktir. Tüm mavileri görebiliyorum,” diyerek Facebook’ta neden mavi rengi seçtiğini vurgulamıştır.
Mavi rengini seçen markalar arasında Chase Bank, İş Bankası, Samsung, Dell, Ford, General Electric, Twitter, Oreo gibi markaları örnek verebiliriz.
Yeşil; doğayı, huzuru, sağlığı ve parayı temsil eder. Hatta doğa dostu mesajı vermek isteyen BP, Android ve Starbucks gibi markalar da bu rengi kullanır. Yeşil rengini gıda, sağlık ve hijyen sektörlerinde daha yoğun görebiliriz bu yüzden.
Marka çalışmalarında yeşil rengi kullananlara Holiday Inn, Starbucks, BP, Spotify, Land Rover, Tropicana, Android ve Monster gibi büyük markaları örnek gösterilebiliriz.
Kırmızı ve mavinin karışımından oluşan mor rengi sıcaklık ve soğukluğu bir arada barındırabilir. Zenginliği temsil ettiği için markaların gözdesi bir renktir.
Mor rengi seçen markalar arasında Yahoo, FedEx, Milka, Twitch, Disney ve Wonka gibi pek çoğumuzun bildiği markalar yer alıyor.
Kırmızı ve sarının güzel bir karışımı olan turuncu yine kırmızıya oranla daha az dikkat çekici ve daha az ateşli olmasına karşın oyun ve eğlenceyi temsil eder. Daha çok enerjisi yüksek gençlere yönelik ürünler çalışan markaların tercih ettiği turuncu renginin etkisi büyüktür.
Amazon, net ve belirgin olması sebebiyle siyah marka adının altına uygun fiyat mesajı vermesi için turuncu rengini kullanmayı tercih ediyor.
Fox, Teknosa, Amazon, Fanta, Payless ve Harley Davidson gibi markalar turuncuyu kullanan büyük markalar arasında.
#mantıklılık, #kurumsallık #saygınlık #pratiklik #durağanlık #alçakgönüllülük #hüzün
Gri, iyi ve kötüyü çağrıştıran siyah ve beyazın ortasında kaldığı için daha nötr bir renk olarak bilinir. Herkese karşı nötr gözükmek isteyen tarafsız markalar griyi sıkça kullanır.
Wikipedia, Apple, Audi, Swarovski, Lexus ve Nissan gibi markalar griyi fazlaca kullanan markalar arasında gösterilebilir.
#beyaz #sadelik #saflık #doğruluk #temizlik #barış
Genel olarak bir arada kullanılan bu renklerden siyah asaleti, klasikliği ve gücü simgelerken beyaz masumiyeti ve sadeliği temsil eder. Markaların siyah ve beyazı kullanma sebeplerinin arasında netliği ve zıtlığın gücünü kullanmak istemeleri vardır.
The North Face, Tesla, Vans, Adidas, Nike, amazon.com, PES, Fizy, Nokia, Motorola, Prada, Puma ve Lamborghini gibi markaları gördüğümüz yerde siyah ve beyazı da bolca görebiliriz.
Markanız için doğru rengi seçtiğinizde potansiyel müşterilerin dikkatinin çekmek ve satış öncesi ilişkilerde müşteriyle organik bir bağ kurmak mümkün olacaktır. Güçlü pazarlama faaliyetleri detaylarda gizlidir.
Siz de biran önce markanızın kimliğini oluşturmak ya da sağlamlaştırmak için müşterilerinize “Ben buradayım!“ demenin rengini bulmalısınız.
Eğer satışlarınızda problem yaşıyorsanız bunun iki kök nedeni vardır. Ya yeterince satış fırsatı üretemiyorsunuzdur ya da satış sürecini iyi yönetemiyorsunuzdur. Devamını Oku
İşletme sahibi olmak oldukça zor. İşin içine pazarlamayı da kattığınızda her şey kolaylıkla çığırından çıkabilir. Henüz böyle hissetmiyor olabilirsiniz ama bir süre sonra hissetmeye başlayacaksınız. Devamını Oku
GDPR (General Data Protection Regulatory - Genel Veri Koruma Yönetmeliği), 25 Mayıs 2018'de yürürlüğe giren yeni bir dijital gizlilik düzenlemesidir. Devamını Oku
İçerik pazarlaması; yeni nesil dijital iletişimde, markanın hedef kitlesinin dikkatini çekecek içerikler ile müşterinin zihninde konumlandırma çalışmalarının yapıldığı dijital süreçtir. Devamını Oku
Inbound pazarlama, hedef kitlenin dikkatini çekecek yöntemlerle dijital platformlar üzerinden müşteri çekmenizi sağlayan bir pazarlama metodudur. Devamını Oku
MBIS Genel Müdürü Sn. Cenk Salihoğlu, Z TAKIMI ile yapılan dijital pazarlama çalışmalarını değerlendirdi.
Hemen İnceleIBM Gold Partneri olan Ayrotek, Z TAKIMI ile yaptığı dijital pazarlama çalışmaları hakkında konuştuk.
Hemen İncelePotansiyelinin farkına var! Daha fazlası varken daha azıyla yetinme.
Markanızın görünürlüğünü ve satışınızı maksimum seviyeye çıkartmak, yalnızca bir tık uzağınızda.