Daha Fazla Satış Nasıl Yapılır?
Eğer satışlarınızda problem yaşıyorsanız bunun iki kök nedeni vardır. Ya yeterince satış fırsatı üretemiyorsunuzdur ya da satış sürecini iyi yönetemiyorsunuzdur. Devamını Oku
2020’yi ardımızda bıraktık ama nasıl bıraktık biraz da sosyal medya üzerinden bakalım istiyoruz. Sosyalleşme oranımızın daha düşük olduğu bu dönemde dijital dünyadaki yeniliklerin hızı, hepimizin dikkatini çekecek kadar arttı. Güncelleme üzerine güncellemeyle tanışmamızın sebeplerinden biri, kullanıcıların sosyalleşeceği alanı biraz da mecburen sosyal medya platformları üzerinden sürdürmeleri gerçeğiydi.
Ülkemizdeki son araştırmalara göre 59,36 milyona yakın internet kullanıcısı varken bunun 52 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısı olarak tanımlandı. Yediden yetmişe hepimizin sosyal medya hesabı kullanmaya başladığı bu dönemde uygulamaların her yeni özelliğine ayak uydurmak bir o kadar da kolaylaştı.
Bu dönemde hayatımıza giren sosyal medya güncellemelerinin daha çok e-Ticaret dünyasına hizmet etmesi pek çoğumuzu şaşırtmadı. Son tüketiciye mağazalar üzerinden ulaşamayan işletmeler, sosyal medya uygulamalarına daha çok dahil olunca bu kanallar sadece iletişim kurduğumuz araçlar olmaktan çıktı ve dijital pazarlama aracı olarak da güç kazandı.
Peki bu gelişim nasıl gerçekleşti? Biraz geriye çekilip inceleyelim!
Günden güne değer kazanarak ilerleyen Instagram’ı, kullanıcı sayısına eş değer olarak 2020 yılının yenilikçilik şampiyonu ilan ediyoruz. Dünya genelinde en fazla kullanıcı artışını Eylül 2020 tarihinde yakalayan Instagram yeni güncellemeleriyle de adından sıkça söz ettirdi. En önemli değişim Temmuz 2020’de alışveriş yapma özelliğiydi. Hatta durum öyle bir hal aldı ki uzmanlar, dünya genelinde işletmelerin %60’ının Instagram üzerindeki bütçelerini artırmayı planladıklarını ifade ediyorlar.
Artık Instagram Alışveriş (Shop) butonu sayesinde kullanıcılar beğendikleri ürünleri hemen alabilecekler. Bu güncelleme ‘’Üzerindekini nereden aldın?’’ sorusuna maruz kalan influencerları mutlu etti sanıyoruz ki.
Para harcamaya niyeti olmayanları unutmayan Instagram, sanıyoruz ki TikTok uygulamasından rol çalmaya meyledip Reels videolar özelliğiyle çıktı karşımıza. Kullanıcılar artık ses, efekt ve yeni yaratıcı araçlar kullanarak 15 saniyelik videolar çekmeye başladı ve bu videoları düzenleyerek keyifli içerikler oluşturmamıza imkan sundu. Çocukken şarkılar söyleyip kendi kendine klip çeken bir nesil tabii ki bu özelliği sevdi. Görüyoruz ki işletmeler de özel gün paylaşımları ya da ürün tanıtımlarında, Instagram Reels’te esen rüzgarı arkalarına almayı başarıyorlar.
Daha önce bireysel kullanımlarda fazla takipçiye ulaşmak için kullanılan hashtagler, işletmelerin de Instagram hesabına sahip olmaları üzerine daha profesyonel amaçlarla kullanılmaya başlandı. Fakat Instagram bu durumu görerek hashtag kullanımında tasarrufa gitmek istedi sanıyoruz ki yeni bir özellik getirdi. Artık hashtag aramalarında içeriğinizde hashtag olmasa dahi metin hashtag ile ilişkiliyse arama yapan kullanıcıların karşısına çıkabilmek mümkün hale geldi. İşletmeler için daha cool bir içerik paylaşımı sağlarken daha fazla görünme şansını da artırdı.
Beğeni sayılarının insan psikolojisi üzerine etkisini öne sürerek bu sayıları açıklamaktan vazgeçen Instagram, ilk etapta kendisine pilot ülkeler, daha sonra da pilot kullanıcılar belirledi. Bir miktar isyanla karşılaşsa da bu güncellemede ısrarcı olacak gibi görünüyor. Sanıyoruz ki Instagram beğeni sayılarını hiç göremediğimiz bir kullanım biçimini kademeli olarak hayatımızda oturtmaya meyilli. İşletmeler de böylece etkileşimin daha öncelikli olduğunu kabul etmeye başladılar ve içerik konusunda daha hassas çalışıyorlar.
Mevzu LinkedIn olunca işler biraz ciddileşiyor. Malum, kariyerimizi yönetmek için hazırladığımız ve karşısına geçip ara ara izlediğimiz bir vitrin platform. Her şeye rağmen yeni özelliklerini kullanıcılarla buluşturarak ağını büyütmeyi ve popülerliğini artırmayı hedefledi ve bunu da başardı.
LinkedIn’i platforma dahil ettiği yeni özelliklerle 2020 yılının en fark yaratan uygulaması seçiyoruz. Son gelişmelerden biri olan haber bülteni özelliği ile şimdilik pilot kullanıcıların yazdığı haberleri takipçilerine mail ve bildirimlerle ulaştırarak etkileşimi artırmayı hedefliyor.
BTB alanında ürün ve hizmet sunan kullanıcıların çoğu, haber bülteni özelliğinin kendi profilleri için de açılmasını bekliyor, biliyoruz.
Sosyal medya platformlarında alışveriş yapmayı kolaylaştıran özelliklerin art arda gelmesine alıştık ama LinkedIn’den bir hamle gelince biraz şaşırdık. Markaların ürünlerini tanıtacağı, üstelik ürünler hakkında uzman kişilerle fikir alışverişinde bulunulabileceği bu özellik sayesinde neyse ki yine profesyonel bir çerçevede durmayı başardı. LinkedIn kendi çizgisinden çıkmadan bu özelliği devreye alarak yine daha çok BTB özelinde iş yapan işletmeler için heyecan verici ihtimallerin kapısını aralıyor.
Kariyer basamaklarınızı hızla tırmanmak isterken bazı insani hatalar heves kırıcı, bazen de sinir bozucu olabiliyor. Mesela iş dünyasında uluslararası bir çalışma ağına dahil kişiler bir üstüne ya da iş arkadaşına ismiyle hitap ederken küçük gerginlikler yaşayabiliyor. Ya da zor telaffuz edilen bir isme sahip olanlar için tanışma anları daha da karmaşıklaşabiliyor. Bu noktada LinkedIn ilginç bir özellikle günü kurtarmak için yanımızda durduğunu bize gösteriyor.
Adımızın doğru telaffuz edilişini 10 saniyelik süreyle oluşturup profilimize ekleyebiliyoruz. Özellikle zor telaffuz edilen isimler için gerçekte anlamlı bir güncelleme. Dersini iyi çalışan kişiler için ilk tanışma gerginliği bitti gitti. Şimdi daha az gerginiz. Teşekkürler LinkedIn!
Hashtag sadece popülerlik yakalamak için kullanılan bir araçken artık her şeyi kısaca anlatmak için de kullandığımız bir özelliğe dönüştü. Bu minvalde LinkedIn yeni özelliği sayesinde yeni iş ihtimallerine açık adayları, kişilerin profillerine girilmesine gerek kalmadan ilgili kişilerin önüne çıkarmak için hashtag özelliğini kullanıyor.
Profil resmimize ekleyebileceğiniz #opentowork çerçevesi ile iş aradığımız, profilimize girilmeden dahi fark edilebiliyor. Hayatımızı kolaylaştıran her güncellemeyi seviyoruz!
Twitter da hikaye özelliğini platformuna taşıyanlar rüzgarına kapılmıştı. Bu bizi şaşırtmadı ama getirdiği yeni özellikle diğer platformlara göre farklı bir şey yaptı: Sesli tweet atma özelliği. Anlatmayı sevenler uzun uzun anlatıyor, Twitter hiç bölmeden bu ses kayıtlarını uzunluğuna göre flooda çeviriyor. Bu özellik sayesinde podcast yayınlamayı düşünen ya da deneyen oldu mu dersiniz?
YouTube bizi uyku minderlerimize gönderiyor!
2 milyar kullanıcıya ulaşan YouTube; artık ekran süresi yönetimi ve dijital sağlık özelliklerini genişleterek uyku saatleri geldiğinde kullanıcılarına haber veriyor. Bu özelliği kullanan kişiler ne zaman hatırlatma yapacağını da kendileri seçebiliyor. Sağlıklı ve düzenli yaşam konseptiyle dikkat çekmek isteyen YouTube, 2021 yılında da bu alanda yenilikler yapacak gibi. Yakında su içme saatimizin geldiğini hatırlatacak bir güncelleme de gelir diye düşünüyoruz.
Bir iletişim platformu olan WhatsApp’tan artık alışveriş de yapabileceğiz. Bu özellikle numarasını bildiğimiz bir mağazanın sepet sekmesine tıklayarak ürünlere ulaşabilmemiz mümkün. Böylelikle ürünler hakkında işletmeyle direkt iletişim kurarak online alışveriş yapma imkânımız var.
Online alışverişin arttığı bu dönemde internet sitelerinden başı dönenler için biraz rahatlatıcı bir özellik gibi göründü bize. Siz ne dersiniz?
2020, evlerde kaldığımız ve paylaşımlarımızı ekranlar aracılığıyla yaptığımız bir yıl oldu. İster istemez sosyal medya platformlarının çokça çalışması gerekti. Şov devam etmeli, diyerek ekonominin ritmini düşürmemek için alışveriş kanallarını online platformlarda güçlendirmek isteyen işletmelerin varlığı, gelen güncellemelere göz atınca da görebileceğiniz gibi çalışmaları biraz e-Ticaret alanına yönlendirdi. İşletmeler yıl sonu hedeflerine ulaşmak, hatta daha fazlasına sahip olmak için uygulamaların sunduğu bu özelliklerden faydalanmayı ihmal etmediler. Eğlenmek isteyen kullanıcılar için de işletmeler için de platformların sunacağı yeni özellikler 2021’de neler olacak kim bilir. Tahmini olan var mı?
Eğer satışlarınızda problem yaşıyorsanız bunun iki kök nedeni vardır. Ya yeterince satış fırsatı üretemiyorsunuzdur ya da satış sürecini iyi yönetemiyorsunuzdur. Devamını Oku
İşletme sahibi olmak oldukça zor. İşin içine pazarlamayı da kattığınızda her şey kolaylıkla çığırından çıkabilir. Henüz böyle hissetmiyor olabilirsiniz ama bir süre sonra hissetmeye başlayacaksınız. Devamını Oku
GDPR (General Data Protection Regulatory - Genel Veri Koruma Yönetmeliği), 25 Mayıs 2018'de yürürlüğe giren yeni bir dijital gizlilik düzenlemesidir. Devamını Oku
İçerik pazarlaması; yeni nesil dijital iletişimde, markanın hedef kitlesinin dikkatini çekecek içerikler ile müşterinin zihninde konumlandırma çalışmalarının yapıldığı dijital süreçtir. Devamını Oku
Inbound pazarlama, hedef kitlenin dikkatini çekecek yöntemlerle dijital platformlar üzerinden müşteri çekmenizi sağlayan bir pazarlama metodudur. Devamını Oku
MBIS Genel Müdürü Sn. Cenk Salihoğlu, Z TAKIMI ile yapılan dijital pazarlama çalışmalarını değerlendirdi.
Hemen İnceleIBM Gold Partneri olan Ayrotek, Z TAKIMI ile yaptığı dijital pazarlama çalışmaları hakkında konuştuk.
Hemen İncelePotansiyelinin farkına var! Daha fazlası varken daha azıyla yetinme.
Markanızın görünürlüğünü ve satışınızı maksimum seviyeye çıkartmak, yalnızca bir tık uzağınızda.